• Nederlands
  • Engels

Route Paas wandeling

Route Paas wandeling

Vraag 1: Pasen

Ga vanaf de bar rechts richting het einde van de Cuyp. De Albert Cuypmarkt is een markt waar je zes dagen per week terecht kunt en één van de drukste markten van Nederland. De markt is vernoemd naar een Hollandse schilder uit Dordrecht. Halverwege de Cuyp zie je aan de rechterkant het standbeeld van André Hazes. Hazes bracht zijn jeugd door in de volkswijk de Pijp.

Vraag 2: André Hazes

Sla aan het einde van de Albert Cuypstraat linksaf en loop richting het Frederiksplein. Valt het je op dat de lantaarnpalen op het plein allemaal kroontjes hebben?

Vraag 3: Rekensom

Loop vanaf het Frederiksplein de Utrechtsestraat in, een straat vol specialistische winkeltjes en horecagelegenheden. Deze straat is vernoemd naar de stad, je raadt het al, Utrecht. In deze straat vind je Café Bouwman, een bruine Amsterdamse kroeg opgericht in 1940. De huidige eigenaresse komt af en toe bij ons in de bar.

Vraag 4: Café Bouwman

Wandel verder naar Dragshowbar Lellebel op de Utrechtsestraat 4. Onlangs is deze zaak overgenomen door een vaste bezoeker van Bar Buka. De zaak wordt nu druk verbouwd en is daarom dichtgetimmerd. Hopelijk kunnen ze direct na de lockdown open. Beantwoord de vraag die je vindt op het pand.

Vraag 5: Amsterdammertje

Loop door naar het Rembrandtplein. Op het plein zie je het gietijzeren Rembrandtmonument. Dit is het oudste, nog bestaande standbeeld in Amsterdam. Veel Amsterdammers noemen het plein het RembrandtSplein. Meer dan een eeuw heeft dit ook zo op het straatnaambordje gestaan, maar het moet toch echt zonder die S. De naam is echter zo ingeburgerd dat de ‘s’ nog altijd uitgesproken wordt. Door de vele horecagelegenheden en terrasjes behoort dit plein tot de bekendste uitgaansgebieden van Amsterdam.

Vraag 6: Bar Buka assortiment

Wandel naar de Halvemaansteeg. De Halvemaansteeg is bekend geworden door enkele homocafés, waaronder Café Montmartre.

Vraag 7: Café Montmartre

Loop vervolgens over de Halvemaansbrug door naar de Aluminiumbrug. Deze ophaalbrug wordt zo genoemd omdat het brugdek van deze brug, als eerste in Nederland, in aluminium werd uitgevoerd. Voorheen hingen er allemaal liefdesslotjes aan deze brug. Maar deze relatief zware sloten vormden een bedreiging voor de relatief lichte constructie van de brug en dus zijn ze op last van de gemeente verwijderd.

Bij de Aluminiumbrug heb je Cafe de Doelen. Hier kun je tegen betaling gebruik maken van het toilet. Mocht je een drankje nemen dan is het gratis.

Vraag 8: Bar Buka gasten

Steek de Aluminiumbrug over, zodat je aan de even kant van de Kloveniersburgwal loopt. Aan de Kloveniersburgwal staan uiteenlopende monumenten, waaronder de ingang van de Oudemanshuispoort. De doorgang van deze poort loopt van de Kloveniersburgwal (naast nr. 82) naar de Oudezijds Achterburgwal. In het openbare deel van de Oudemanhuispoort vond je een dagelijkse boekenmarkt, de verwachting is dat deze na de lockdown weer terugkomt.

Vraag 9: True Colours

Op een gegeven moment zie je aan de rechterkant de Zuiderkerk. Deze kerk is in renaissance stijl ontworpen. De Zuidertoren is de toren van deze kerk en is 68 meter hoog.

Vraag 10: Zuiderkerktoren

Loop verder en uiteindelijk kom je uit bij Nieuwmarkt. Vroeger woonden er veel Joodse mensen in de Nieuwmarktbuurt.

Vraag 11: Tramlijn

Bij Nieuwmarkt vind je veel horecagelegenheden en monumentale panden. In dit gebied wonen en werken nu veel Chinezen en dus zie je straatnaambordjes zowel in het Nederlands als in Chinese karakters.

Vraag 12: Amsterdams Museum

Wandel vanaf Nieuwmarkt door naar de Zeedijk. De Zeedijk was aangelegd om onze stad te beschermen tegen talloze overstromingen. Ga naar de Zeedijk nr. 63, vroeger was dit café Amstelstroom. In 1927 is dit overgenomen en werd het Café ´t Mandje. Dit is één van de eerste cafés waar homo’s en lesbiennes hun ware aard niet hoefden te verbergen. Met elkaar zoenen of klef doen mocht echter niet van de uitbaatster. Destijds waren er zedenwetten en de drankvergunning kon in gevaar komen.

Vraag 13: Café ´t Mandje

Loop verder naar Café the Queen´s Head, dit zit verderop links.

Vraag 14: Café the Queen´s head

Aan het einde van de Zeedijk vind je aan de linkerkant de Sint-Olofskapel, het op één na oudste kerkgebouw van Amsterdam. Door de jaren heen verloor het gebouw haar religieuze bestemming, nu is er een conferentiecentrum in gevestigd.

Vraag 15: Olofskapel

Oorspronkelijk heeft Amsterdam volgestaan met houten huizen, maar daar is praktisch niets van overgebleven. Momenteel heeft Amsterdam nog twee houten huizen, eentje staat op de Zeedijk. Zie jij het houten huis gebouwd in 1550? Kijk maar omhoog. In de 17e eeuw was dit een herberg en verbrasten veel zeelieden hier al hun geld. Velen konden hun rekening niet betalen. De herbergier vroeg een van zijn klanten om een aapje voor hem mee te nemen uit de tropen, om zijn schuld te vereffenen. Andere zeelieden brachten ook aapjes mee, tot de herberg vol aapjes zat…en vlooien. De uitdrukking ‘in de aap gelogeerd’ komt hier vandaan: dan heb je je in de nesten gewerkt.

Sla nu af naar de Warmoesstraat. Deze straat en dit gebied wordt ook wel gezien als het hart van de Amsterdam’s fetish- en leerscene.

Vraag 16: Bar Buka personeel

Loop via de Oudebrugsteeg naar het Damrak. Waar nu het Damrak loopt, was destijds de haven. Tot halverwege de negentiende eeuw konden schepen er laden en lossen, daarna werd het Damrak gedempt. Het Damrak maakt onderdeel uit van de Rode Loper: de doorgaande route vanaf Centraal Station, door de historische binnenstad, naar de Ferdinand Bolstraat.

Vraag 17: Homohuwelijk

Via het Damrak loop je door naar de Dam. Op de Dam, het historische hart van Amsterdam, liggen meer dan 2,5 miljoen keitjes. De Dam is niet alleen populair bij toeristen maar ook bij duiven. Wetenschappelijk is er geconstateerd dat er op de Dam gemiddeld 250 duiven per dag zijn. Aan de westzijde zie je het Paleis op de Dam. Net als een groot deel van de Amsterdamse binnenstad is het Paleis op de Dam gebouwd op houten palen. 13.659 om precies te zijn.

Vraag 18: Wapenspreuk

Loop door naar de Paleisstraat 135, de straat links achter het Paleis. Nu zit daar Mumami, vroeger zat hier gay boekhandel Vrolijk. De fysieke winkel bestaat niet meer, maar gelukkig is er nog de webshop.

Vraag 19: Boekhandel Vrolijk

Sla linksaf en zet je wandeling voort via de Spuistraat naar het Spui. Deze straat loopt in min of meer noord-zuidelijke richting. Ook hier stroomde vroeger water, de Spuistraat was oorspronkelijk een gracht en is rond 1867 gedempt.

Vraag 20: Amsterdamse Grachtengordel

Vanaf het Spui loop je door naar het Koningsplein. Dit plein, wat eigenlijk geen plein is, wordt momenteel grondig gerenoveerd, waarbij er meer ruimte wordt gecreëerd voor voetgangers.

Vraag 21: Bar Buka verbouwing

Vanaf het Koningsplein loop je naar de Reguliersdwarsstraat. Deze straat geniet vooral grote bekendheid vanwege de vele homo-vriendelijke uitgaansgelegenheden en zaken. De straat heeft zelfs een eigen website, namelijk www.reguliers.net. Bij Taboo bar vind je een nieuwe vraag.

Vraag 22: Taboo bar

Bij het kruispunt sla je rechtsaf naar de Vijzelstraat. Ook deze straat wordt heringericht, hierdoor moet je meerdere keren oversteken, dus doe voorzichtig. Deze straat krijgt bredere voetpaden en fietsstroken en ook de drie bruggen worden vernieuwd. De Vijzelstraat gaat over in de Vijzelgracht en via het Weteringcircuit loop je terug naar de Albert Cuypstraat. Aan de Stadhouderskade zie je de voormalige Heineken Brouwerij. Nu is daar de Heineken Experience gevestigd. In dit museum krijg je een kijkje in het brouwproces en leer je over de filosofie achter Heineken.

Vraag 23: Heineken

Van praten over bier krijg je vast dorst, dus tijd om terug te lopen naar de bar. Daar kun je je antwoordformulier inleveren. Vanwege de corona regels is het niet toegestaan om in en voor de bar te blijven hangen.

Voordat je je formulier inlevert hebben wij nog één vraag voor jullie.

Vraag 24: Schattingsvraag

Je kunt bij het inleveren nog een drankje to go meenemen. In de loop van de week zullen wij de winnaars van de Bar Buka paaswandeling bekend maken. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Bedankt dat wij op jullie support konden rekenen!